Xi Jinping din China intinde covorul rosu pentru prietenul sau apropiat Putin, intr-o demonstratie puternica de unitate

Xi Jinping din China intinde covorul rosu pentru prietenul sau apropiat Putin, intr-o demonstratie puternica de unitate

Liderul chinez Xi Jinping l-a primit pe Vladimir Putin la Beijing joi, cu o serenadă oferită de o bandă militară și un salut multiplu cu tunul în fața Marii Săli a Poporului, marcând începutul unei vizite de stat de două zile menite să sublinieze alinierea strânsă a liderilor pe fondul avansării trupelor rusești în Ucraina.

Vizita lui Putin prima sa deplasare simbolică în străinătate de când a început un nou mandat ca președinte al Rusiei săptămâna trecută este un semn al sprijinului lui Xi pentru Putin și o dovadă a aprofundării relațiilor dintre cele două țări, pe măsură ce acestea își consolidează legăturile în contextul tensiunilor crescânde cu Occidentul.

În timpul discuțiilor de joi dimineața, Xi a afirmat că relațiile chino-ruse „au rezistat testului unui peisaj internațional în schimbare” și ar trebui „prețuite și hrănite” de ambele părți, conform unui rezumat al Ministerului de Externe al Chinei.

„China este gata să colaboreze cu Rusia pentru a rămâne vecini buni, prieteni buni și parteneri de încredere, pentru a continua să consolideze prietenia de lungă durată între cele două popoare și să urmărească împreună dezvoltarea și revitalizarea națională și să susțină echitatea și justiția în lume,” a spus Xi.

Putin a lăudat „cooperarea practică” dintre țări, menționând comerțul bilateral record de anul trecut și rolul proeminent al Chinei ca partener economic pentru Rusia, conform agenției de stat rusești Tass. Președintele rus a spus că energia, industria și agricultura se numără printre prioritățile sale de cooperare și că liderii „au început deja să discute” despre acestea.

Primirea lui Putin pe covorul roșu la Beijing vine la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat prin biroul său că va suspenda toate vizitele internaționale viitoare, în timp ce trupele sale se apără împotriva unei ofensive rusești surpriză în regiunea nord-estică Harkov a țării sale.

Întâlnirea de la Beijing a patra întâlnire față în față între Putin și Xi de când Rusia a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022 are loc în contextul unei preocupări internaționale crescute privind direcția războiului, întârzierile în ajutorul pentru Ucraina și aparenta rezistență a economiei și complexului de apărare rusesc în fața sancțiunilor occidentale.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost la Kiev la începutul acestei săptămâni pentru a reafirma sprijinul administrației Biden pentru Ucraina, după luni de întârziere în Congres pentru aprobarea ajutorului militar american pentru țara asediată. Blinken a promis 2 miliarde de dolari în finanțare militară externă și a spus că munițiile și armele necesare sunt trimise rapid pe linia frontului.

Xi îl primește pe Putin sub presiunea SUA și a Europei pentru a se asigura că exporturile în creștere ale Chinei către Rusia de la începutul războiului nu susțin efortul de război al Kremlinului.

Oficialii Casei Albe au confruntat Beijingul în ultimele săptămâni cu ceea ce ei consideră a fi un sprijin substanțial sub forma de bunuri precum scule de mașini, motoare de drone și turbojet și microelectronice din China pentru baza industrială de apărare a Rusiei. Beijingul a respins acuzațiile SUA ca fiind „nefondate” referitor la „schimburile comerciale și economice normale” între China și Rusia.

Discuțiile din Beijing Războiul din Ucraina, precum și conflictul din Gaza, urmau să fie discutate în întâlnirile dintre Xi și Putin la Beijing joi, alături de discuții despre extinderea legăturilor lor comerciale, de securitate și energetice.

Înainte de călătorie, Putin a lăudat „nivelul fără precedent al parteneriatului strategic” între țările lor într-un interviu acordat agenției de stat chineze Xinhua.

El a spus că liderii își propun să „întărească coordonarea politicii externe” și să aprofundeze cooperarea în „industrie și tehnologie de vârf, spațiul cosmic și utilizările pașnice ale energiei nucleare, inteligența artificială, energia regenerabilă și alte sectoare inovatoare.”

El a lăudat, de asemenea, „abordările Chinei pentru rezolvarea crizei din Ucraina.” Beijingul nu a condamnat niciodată invazia Rusiei, ci susține neutralitatea în conflict. Înainte de o conferință de pace așteptată în Elveția luna trecută, Xi a chemat la negocieri de pace care să ia în considerare pozițiile ambelor părți.

Drapelul rusesc flutura în fața Marii Săli a Poporului înainte de o ceremonie de întâmpinare pentru premierul rus Mikhail Mișustin la Beijing în mai anul trecut. ARTICOL RELAȚIONAT Cum războiul din Ucraina a adus China și Rusia mai aproape Cei doi lideri care au declarat un parteneriat „fără limite” cu câteva săptămâni înainte de invazia din februarie 2022 și sunt cunoscuți pentru chimia lor personală au continuat să întărească legăturile diplomatice, comerciale și de securitate ale țărilor lor de la începutul războiului. Xi a vizitat, de asemenea, Moscova în 2023 pentru prima sa vizită internațională după începerea noului său mandat ca președinte al Chinei.

Ambii lideri își văd partenerul ca fiind indispensabil în viziunea lor convergentă de a remodela un ordin mondial pe care îl consideră dominat de Statele Unite și care încearcă să le limiteze ascensiunea. Se așteaptă ca ei să discute despre găzduirea de către Rusia a grupării BRICS mai târziu în acest an. Blocul, poziționat ca o alternativă la G7 susținut de Occident, s-a extins mai devreme în acest an pentru a include mai mulți membri, inclusiv Iranul ostil SUA.

Xi și Putin sunt, de asemenea, pregătiți să semneze o serie de acorduri bilaterale, a spus Kremlinul mai devreme săptămâna aceasta. Ei vor sărbători 75 de ani de relații diplomatice la un „eveniment de gală”, conform presei de stat chineze.

Pe lângă întâlnirea cu Xi la Beijing, Putin este, de asemenea, așteptat să viziteze Harbin, capitala provinciei chineze Heilongjiang din nord-est, care se învecinează cu Extremul Orient rusesc, unde va participa la forumuri de comerț și cooperare.

Regiunea, istoric un loc de tensiuni de frontieră de lungă durată între cei doi vecini, care a izbucnit în conflict între China și Uniunea Sovietică în 1969 a văzut o creștere a conectivității cu părți din Extremul Orient rusesc în ultimii ani.

Se așteaptă, de asemenea, ca Putin să se întâlnească cu studenții și cadrele didactice de la Institutul de Tehnologie Harbin, o universitate sancționată de guvernul SUA în 2020 pentru presupusul său rol în achiziționarea de articole pentru armata Chinei.