Nvidia afirma ca GPU-urile sale Blackwell ofera cresteri masive de putere si performanta fata de Hopper

Nvidia a oferit unele detalii despre performanța GPU-urilor sale Blackwell. Compania a declarat că noua arhitectură grafică va reprezenta un salt semnificativ în ceea ce privește capacitatea de calcul comparativ cu cipurile Hopper, fiind totodată mult mai eficientă din punct de vedere energetic. Aceste îmbunătățiri sunt așteptate să beneficieze mai multe sectoare critice, inclusiv calculul cuantic, descoperirea de medicamente, energia de fuziune, calculul științific, simulările bazate pe fizică, simulările meteorologice și altele.

Nvidia a împărtășit câteva metrici esențiale de performanță pentru acceleratoarele sale Blackwell în comparație cu GPU-urile Hopper mai vechi într-o postare recentă. Conform companiei, GPU-urile Blackwell vor oferi inteligență artificială generativă pe modele de limbaj de mari dimensiuni (LLMs) cu până la 25 de ori mai puțin cost și consum de energie decât Hopper.

Se spune că noua platformă poate simula modele meteorologice la un cost de 200 de ori mai mic, consumând de 300 de ori mai puțină energie decât cipurile precedente. Nvidia afirmă, de asemenea, că simulările de gemeni digitali pot fi realizate la un cost de 65 de ori mai mic și un consum de energie de 58 de ori mai redus comparativ cu sistemele tradiționale bazate pe CPU.

Potrivit Nvidia, GPU-urile Blackwell sunt proiectate să ofere o performanță cu 30% mai mare pentru FP64 și FP32 FMA (adunare-înmulțire fuzionată) decât Hopper. În timp ce un singur GPU Hopper oferă aproximativ 34 TFLOPs de performanță de calcul FP64, se spune că un singur GPU Blackwell B100 poate oferi aproximativ 45 TFLOPs. În varianta sa GB200 „Superchip”, care include 2x GPU-uri B100 împreună cu CPU-ul Grace, platforma Blackwell poate oferi 90 TFLOPs de performanță de calcul FP64.

Compania a anunțat, de asemenea, că sistemul său GB200 NVL72 cu GPU-ul B200 va oferi un debit cu 30 de ori mai mare, utilizând cu 25 de ori mai puțină energie și un TCO (cost total de operare) cu 25 de ori mai mic comparativ cu 72 de CPU-uri x86. Se afirmă că sistemul Blackwell este de 18 ori mai rapid decât CPU-urile Sapphire Rapids și de 6 ori mai rapid decât GPU-urile NVIDIA H100 Tensor Core în interogările de tip Database Join Query.

Nvidia și-a anunțat platforma GPU Blackwell în martie, promițând mai multă putere și o eficiență energetică îmbunătățită. Linia inițială include GPU-ul B200 și superchip-ul Grace GB200, concepute pentru procesarea AI generativă. Deși compania a rămas rezervată în ceea ce privește noile sale GPU-uri pentru jocuri, zvonurile sugerează că plăcile grafice bazate pe Blackwell destinate jucătorilor vor fi lansate pe piață fie la sfârșitul acestui an, fie la începutul anului 2025.