S&P 500, Nasdaq si Dow au atins toate maxime record dupa datele incurajatoare privind inflatia

S&P 500, Nasdaq si Dow au atins toate maxime record dupa datele incurajatoare privind inflatia

Miercuri, cei trei indici bursieri principali din SUA au atins niveluri record după ce datele noi au arătat că inflația s-a temperat în aprilie, după o creștere recentă.

S&P 500, Nasdaq Composite cu accent pe tehnologie și Dow Jones Industrial cu acțiuni de primă mărime au închis toate la noi niveluri record, după ce ultimul Indice al Prețurilor de Consum a indicat că prețurile au crescut cu 3,4% pentru cele 12 luni încheiate în aprilie, o scădere de la 3,5% luna precedentă.

S&P 500, piața largă, a crescut cu peste 1,2% miercuri și a depășit pragul de 5.300 pentru prima dată, închizând la 5.308,15. Nasdaq a crescut cu aproximativ 1,4%, stabilind un nou record la 16.742,39. Dow, între timp, a crescut cu 350 de puncte sau 0,9% și a oscilat în apropierea nivelului cheie de 40.000, închizând la 39.908. Toți cei trei indici majori se îndreaptă spre o săptămână de câștiguri.

Investitorii cred că citirea mai scăzută a inflației, combinată cu un alt raport care arată vânzări cu amănuntul slabe în aprilie, crește probabilitatea ca Rezerva Federală să scadă ratele dobânzilor în acest an.

„Luat împreună cu vânzările cu amănuntul, acest lucru susține o scădere a ratelor Fed în toamnă”, a scris Gary Pzegeo, șeful sectorului de venituri fixe la CIBC Private Wealth US, într-o notă pentru clienți miercuri. „Piețele anticipează o scădere în septembrie și au început să prețuiască o a doua scădere până în decembrie.”

Raportul de miercuri a fost în mare parte conform așteptărilor economiștilor, ceea ce reprezintă o schimbare binevenită față de ianuarie, februarie și martie, câ

nd CPI (și alte măsuri ale inflației) au indicat valori mai mari decât se anticipase.

Consumatorii nu și-au majorat cheltuielile la fel de mult ca înainte, cu cifre noi ale vânzărilor cu amănuntul care au rămas neschimbate de la martie la aprilie.

În termeni lunari, prețurile au crescut cu 0,3%, un ritm de creștere mai lent decât 0,4% observat în ultimele două luni, conform raportului CPI al Biroului de Statistică a Muncii.

Economiștii se așteptau la o creștere lunară de 0,4% și la un câștig anual de 3,4%, conform estimărilor de consens de la FactSet.

Costurile crescute la benzină și locuințe au reprezentat mai mult de 70% din creșterea lunară a inflației totale, potrivit raportului.

Deși costurile ridicate ale locuințelor și prețurile mari la pompă continuă să afecteze americanii, raportul de miercuri a adus vești bune privind un alt domeniu esențial de cheltuieli: prețurile la produsele alimentare au scăzut pentru prima dată într-un an, cu o scădere de 0,2% față de martie.

O măsură atent urmărită a inflației de bază a arătat progrese chiar mai mari. CPI de bază, care exclude categoriile mai volatile de energie și alimente, a încetinit de la 3,8% la 3,6%, cea mai scăzută rată din aprilie 2021. Față de luna precedentă, CPI de bază a crescut cu 0,3%, cel mai lent ritm de la sfârșitul anului trecut.

Prețurile se răcesc, dar anumite puncte de presiune rămân

Pe lângă scăderea prețurilor la produsele alimentare pentru luna respectivă, prețurile generale ale alimentelor și costul mâncării în oraș au înregistrat, de asemenea, o ușurare. Inflația prețurilor alimentelor a rămas stabilă la 2,2% anual, în timp ce inflația pentru mâncarea în afara casei a scăzut la 4,1%, cea mai scăzută rată din mai 2021.

Prețurile la mașinile noi și uzate au continuat să scadă de la înălțimi record; dar, mai ales în această perioadă de dobânzi mari, rămân cheltuieli costisitoare nu doar pentru cumpărare, ci și pentru întreținere.

Asigurarea autovehiculelor a continuat să crească dureros în aprilie, crescând cu 1,8% pentru lună și ajungând la 22,6% anual. Costurile de reparație și întreținere au rămas stabile pentru lună, dar sunt încă mult peste inflația generală, la 7,6% anual.

Prețurile la îmbrăcăminte au crescut semnificativ în această lună, cu unele categorii, cum ar fi cămășile bărbătești și costumele de damă, aproape de 3%.

Pentru acestea să crească într-o perioadă în care prețurile bunurilor înregistrează disinflație (în unele cazuri, deflație explicită), ar putea reflecta probleme comerciale mai largi la nivel global și o problemă potențială pentru consumatori și titularii de funcții mai târziu în acest an, a spus Schipper.

„Poate că nu este deosebit de problematic acum; dar dacă te gândești la toamnă, când este sezonul alegerilor și oamenii fac cumpărături pentru începerea școlii, aceasta ar putea fi o categorie care devine problematică din punct de vedere politic”, a spus Schipper.

Totuși, raportul din aprilie a arătat unele progrese ușoare în ceea ce a fost cel mai mare punct slab: inflația la locuințe s-a temperat la 5,5%, cea mai scăzută rată anuală din mai 2022.

Costurile locuințelor „au fost o zonă destul de persistentă de durere în ultimii ani”, a spus John Sedunov, profesor de finanțe și imobiliare la Universitatea Villanova, pentru CNN.

Componenta locuințelor a CPI s-a dovedit frustrantă pentru economiști și alți observatori, deoarece măsurarea costurilor locuințelor de către guvern vine cu o întârziere considerabilă. Sursele private de date imobiliare au arătat o piață a închirierilor în răcire.

Excluzând aceste costuri de locuințe din ecuație, un indice „supercore” atent urmărit, care măsoară inflația serviciilor excluzând costurile locuințelor, a crescut doar cu 0,2% pentru lună, cel mai lent ritm de la vara trecută.