Windows 11 va include criptarea implicita BitLocker si noi metrici pentru viteza RAM-ului in Task Manager


Următorul upgrade major pentru Windows 11 va introduce mai multe schimbări în sistemul de operare care nu este foarte popular. Un aspect important al actualizării este că Microsoft va îmbunătăți securitatea datelor utilizatorilor prin activarea implicită a BitLocker, chiar fără autorizație explicită din partea acestora.

Actualizarea Windows 11 2024 (24H2) este pe drum, și se pare că va încerca să activeze criptarea discului BitLocker implicit în timpul instalării. Conform zvonurilor împărtășite de Deskmodder, procesul de configurare revizuit inclus în Windows 11 24H2 ar putea cripta discul sistemului în fundal, fără o opțiune vizibilă de a dezactiva procedura în prealabil.

BitLocker este o tehnologie de criptare a întregului volum introdusă de Microsoft începând cu Windows Vista, un sistem conceput pentru a proteja transparent datele utilizatorilor și sistemul de operare însuși, blocând un volum de disc în spatele unei parole. Parola poate fi salvată și în cipul de securitate TPM 1.2, eliminând necesitatea introducerii acesteia la fiecare pornire a sistemului de operare.

Criptarea BitLocker poate crește semnificativ securitatea unui PC, dar poate avea de asemenea un impact asupra performanței I/O în timpul citirii și scrierii fișierelor pe volumul criptat. Tehnologia a fost tradițional o caracteristică opțională pentru edițiile Enterprise și Pro ale Windows, dar Windows 11 24H2 va impune criptarea completă a volumului chiar și utilizatorilor de ediții Windows precum Windows Home.

Având în vedere că Microsoft experimentează adesea cu caracteristici noi în build-urile Insider ale Windows 11, criptarea implicită BitLocker ar putea lipsi din build-ul final al Windows 11 24H2. Oricum, dezactivarea criptării complete a volumului ar fi destul de simplă, existând setări specifice Windows pentru aceasta.

O altă schimbare anunțată oficial și planificată pentru 24H2, care ar trebui să fie mult mai puțin controversată pentru o bază mai largă de utilizatori, este actualizarea Task Manager-ului cu noi metrici pentru a arăta performanța RAM-ului.

Noul Task Manager va înlocui vechea valoare MHz cu Mega Transfers per second (MT/s) mai recent, care ar trebui să reflecte mai bine modul în care funcționează actualmente RAM-ul DDR modern. În epoca SDRAM, cipurile de memorie realizau doar o transfer de date pe ciclu. Cu SDRAM de tip Double Data Rate, însă, cipurile de memorie pot efectua două transferuri pe ciclu.

Modulele moderne de RAM DDR5 pot fi publicitate ca având 6000 MHz, în timp ce ceasul real este de 3000 MHz. Un mod corect de a măsura performanța ar fi atunci 6000 MT/s. Producătorii de RAM folosesc în continuare valori MHz mai mari pentru a evita confuzia utilizatorilor, dar Windows 11 24H2 ar trebui să ofere cel puțin o imagine mai clară a comportamentului real al memoriei RAM.