Egiptul ar putea lua în considerare reducerea relațiilor cu Israelul dacă aceasta continuă operațiunea militară în orașul Rafah din sudul Gazei, situat la granița cu Egiptul, a declarat un oficial egiptean pentru CNN.
„Totul este posibil și se află pe masă, inclusiv reducerea relațiilor. Dar încă nu am ajuns acolo. Discutăm cu israelienii, încercând să explicăm și să ajungem la un consens”, a spus oficialul.
Oficialul a menționat că coordonarea dintre cele două țări privind operațiunea din Rafah, pe care Egiptul a opus-o public, „nu a decurs bine. Și de aceea am avertizat Israelul asupra repercusiunilor grave.”
CNN a solicitat un comentariu de la ministerul de externe israelian.
Wall Street Journal a raportat anterior că Egiptul lua în considerare reducerea legăturilor cu Israelul.
Deplasații palestinieni, care și-au părăsit casele din cauza atacurilor israeliene, s-au adunat căutând adăpost la granița cu Egiptul, în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 7 ianuarie 2024.
Cele două țări au fost în conflict săptămâna aceasta după ce Israelul a început o operațiune militară limitată în Rafah săptămâna trecută și a preluat controlul părții palestiniene a frontierei cu Egiptul. Egiptul a refuzat ulterior să coordoneze livrările de ajutor în Gaza cu Israelul. Oficialul a declarat anterior pentru CNN că livrările de ajutor către palestinieni ar putea fi oprite pentru că Egiptul nu poate garanta siguranța camioanelor sale, deoarece acestea ar putea fi atacate de militanții palestinieni care vizează trupele israeliene.
Diplomații de top din ambele țări au schimbat acuzații privind închiderea punctului de trecere Rafah în timp ce livrările de ajutor prin punctul de trecere terestru principal au fost oprite.
Rafah a fost punctul de intrare pentru aproape un sfert din ajutoarele care intră în Fâșia Gaza înainte de operațiunea Israelului. Marți, Departamentul de Stat al SUA a avertizat că doar 50 de camioane cu ajutor umanitar au reușit să ajungă în Gaza duminică, în scădere de la sute pe zi în săptămânile anterioare, adăugând că numărul este „departe de a fi suficient.”
Israelul a dat vina pentru închiderea punctului de trecere pe Egipt. Într-o declarație pe X, ministrul de externe israelian Israel Katz a spus marți că a vorbit cu secretarul de stat al Regatului Unit, David Cameron, și cu ministrul german de externe Annalena Baerbock „despre necesitatea de a convinge Egiptul să redeschidă punctul de trecere Rafah pentru a permite continuarea livrării de ajutor umanitar internațional în Gaza.”
Comentariile ministrului israelian au provocat reacții negative din partea ministrului de externe egiptean, Sameh Shoukry, care a respins declarația lui Katz, numind-o o „politică de distorsionare a faptelor.”
Shoukry a declarat că Egiptul respinge „categoric politica de distorsionare a faptelor și de renegare a responsabilității urmată de partea israeliană”, adăugând că remarcele lui Katz sunt „încercări disperate ale Israelului de a face Egiptul responsabil pentru criza umanitară fără precedent cu care se confruntă Fâșia Gaza.”
Criza, a spus Shoukry, „este rezultatul direct al atacurilor israeliene indiscriminate împotriva palestinienilor de mai mult de șapte luni.”
Israelul a declarat că nu va permite niciodată ca Hamas să preia controlul punctului de frontieră. Oficialul egiptean a declarat pentru CNN că nici Egiptul nu dorește ca Hamas să fie în control, dar că nici controlul israelian nu este acceptabil.
„Trebuie să fie în mâinile palestinienilor”, a spus oficialul, adăugând că punctul de trecere ar putea fi plasat sub controlul apărării civile palestiniene. „Aceștia nu sunt nici Hamas, nici Fatah (un partid rival lui Hamas).”
Adăugând la tensiuni sunt mișcările militare israeliene care au văzut tancurile și soldații statului evreu operând pe pragul Egiptului, provocând indignare în mass-media egipteană pentru presupusele încălcări ale tratatului de pace din 1979 semnat între cele două țări.
Oficialii americani de rang înalt au declarat pentru CNN că administrația Biden a evaluat că Israelul a adunat suficiente trupe în apropiere de Rafah pentru a avansa cu o incursiune la scară largă. Trupele israeliene au trecut într-o zonă care a fost demilitarizată în acel tratat acum patru decenii – inclusiv părți dintr-o zonă de frontieră cunoscută sub numele de Coridorul Philadelphi, unde se află punctul de trecere Rafah. Videoclipurile publicate de armata israeliană săptămâna trecută au arătat steaguri israeliene ridicate pe partea palestiniană a frontierei.
Coridorul Philadelphi este o fâșie de teren de 14 kilometri lungime și 100 de metri lățime care se întinde de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt. Coridorul este cheia tratatului din 1979, un pact care a văzut Egiptul și Israelul încheindu-și inamiciția și care a restricționat numărul de trupe pe care fiecare parte le poate plasa în apropierea teritoriului celuilalt.
Schimbările privind prezența securității în zonă trebuie făcute cu acordul reciproc. De-a lungul anilor, amendamentele la acordurile de securitate între Egipt și Israel au permis Cairo să-și întărească prezența de securitate în Peninsula Sinai, care se învecinează cu Israelul.
Israelul nu a dezvăluit amploarea prezenței sale militare în Rafah. Dar conform tratatului de pace din 1979, care a fost elaborat înainte ca Israelul să-și retragă unilateral trupele din Gaza în 2005, Israelului i se permite o forță limitată de patru batalioane de infanterie în Zona D unde se află Coridorul Philadelphi.
Aceste batalioane pot consta din până la 180 de vehicule blindate de transport personal și un total de patru mii de persoane. Prezența tancurilor, artileriei și rachetelor antiaeriene, cu excepția rachetelor sol-aer individuale, nu este permisă, spune tratatul.
Nu este clar câți soldați are Israelul staționați acum de-a lungul frontierei în Rafah. Întrebat de CNN despre amploarea operațiunii sale militare în oraș și dacă a fost coordonată cu egiptenii, IDF a refuzat să comenteze.