Pe masura ce numarul robotilor Amazon creste, lucratorii isi fac griji pentru viitorul lor


Amazon a insistat de mult timp că roboții avansați introduși în depozitele sale nu sunt meniți să înlocuiască oamenii. Totuși, este greu de crezut această afirmație când numărul mașinilor desfășurate în facilitățile sale s-a dublat în ultimii ani.

Utilizarea roboților de către Amazon în centrele sale de îndeplinire și depozite datează de mai bine de un deceniu, dar numărul acestora a crescut semnificativ recent, de la 350.000 de roboți în 2021 la peste 750.000 până în iunie 2023.

Nu doar numărul roboților introdusi de Amazon îi îngrijorează pe lucrători; ci și designul lor asemănător cu cel uman. În octombrie anul trecut, gigantul tech a anunțat că Digit, un robot de 175 cm și 65 kg de la Agility Robotics, a fost desfășurat în depozite. Mașina bipedă poate merge înainte, înapoi și lateral; se poate apleca și îndoi; și poate muta, prinde și manipula obiecte folosind clești asemănători mâinilor. Practic, poate imita aproape tot ce poate face un om, și fără a avea nevoie să urineze într-o sticlă sau să ia timp liber din cauza stresului.

În depozitele Amazon au fost adăugați și numeroși roboți obișnuiți, neasemănători oamenilor, inclusiv Sequoia asemănător Roomba, Proteus complet autonom, un braț robotic numit Sparrow și alții, fiecare mai avansat decât ultimul în ceea ce privește designul și software-ul din spatele lor.

Amazon încearcă să-i asigure pe angajați că locurile lor de muncă sunt sigure după introducerea unui nou model de robot. Aceștia sunt teoretic puși în loc să facă lucrările monotone, repetitive și periculoase în locul oamenilor și sunt proiectați să lucreze alături de persoane, nu să le înlocuiască. Stefano La Rovere, directorul Amazon de robotica globală, mecatronică și ambalaje sustenabile, a spus că tehnologia modernă avansată va îmbunătăți doar rolurile lucrătorilor și va crea noi categorii de locuri de muncă. El a afirmat că 700 de noi categorii de locuri de muncă au fost deja create prin utilizarea acestei tehnologii.

Damion Shelton, CEO-ul Agility Robotics, nu pare la fel de preocupat de alinarea temerilor legate de pierderea locurilor de muncă. În decembrie, el a declarat că sănătatea afacerilor care folosesc acești roboți este mult mai gravă decât orice temeri percepute privind înlocuirea locurilor de muncă. Amazon, incident, are o capitalizare de piață de aproape 2 trilioane de dolari și profitul său brut anual pentru 2023 a fost de peste 270 de miliarde de dolari.

Ca aproape orice altă firmă de tehnologie, Amazon a redus locurile de muncă în acest an. CEO-ul Andy Jassy a spus luna trecută că compania nu a terminat de redus costurile pe măsură ce adoptă nu numai roboți, ci și acea altă tehnologie „asta va ajuta și nu va înlocui oamenii, cinstit”: inteligența artificială generativă. Jassy crede că tehnologia va fi la fel de mare ca cloudul și la fel de importantă ca apariția internetului.